17 januari 2022

Welke luchtdruk moeten je autobanden hebben? Een overzicht!

2 min read
ongelukken te voorkomen

Nog te vaak worden de banden van de auto vergeten bij het periodieke onderhoud dat we plegen aan onze auto. Niet slim, want juist via de banden heeft de auto contact met de weg. In Nederland rijden helaas nog veel mensen rond met een versleten profiel. Ook controleert een groot deel van de automobilisten de bandenspanning niet regelmatig, waardoor ze met een verkeerde luchtdruk rondrijden. Dit leidt tot onveilige situaties en kan bovendien voor onnodige kosten zorgen. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je de juiste luchtdruk van jouw autobanden kunt achterhalen.

Waarom is de bandenspanning van belang?

Dat je rijdt met de juiste bandenspanning is allereerst noodzakelijk om onnodige ongelukken te voorkomen. Rijden met een te lage bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg, waardoor je makkelijker slipt en een langere remweg hebt. Bovendien is de wegligging minder goed, waardoor je stuurgedrag zeker in bochten niet optimaal is. Ten slotte is een verkeerde luchtdruk in de banden ook onveilig doordat je meer kans hebt op een klapband. Ook voor je portemonnee is een juiste bandenspanning overigens van belang. De juiste hoeveelheid lucht in de banden zorgt namelijk voor een lager brandstofverbruik. Bovendien zorgt een slechte bandenspanning voor slijtage en hierdoor moet je sneller je banden vervangen.

ongelukken te voorkomen

Waar vind je juiste bandenspanning?

De juiste luchtdruk van je autobanden is onder andere afhankelijk van het merk, het type, het model, de belading en de bandenmaat. De adviesspanning van iedere auto is daarom uniek. Je kunt de benodigde bandenspanning altijd vinden in het instructieboekje van de auto. Vaak staat de juiste bandenspanning ook op een sticker op de achterkant van de zonneklep, de deurstijl of het handschoenenkastje in het dashboard. Tenslotte kun je in de meeste auto’s de gewenste bandenspanning ook teruglezen aan de binnenkant van de tankdop.

Overzicht luchtdruk autobanden

De spanning van autobanden wordt in Nederland altijd uitgedrukt met de eenheid ‘bar’. Deze geeft de druk van de buitenlucht weer: 1 bar is 1 atmosfeer. Een personenauto zal, in lijn met het overzicht hieronder, normaal gesproken een bandenspanningsadvies hebben dat varieert tussen 1.8 bar en 3.2 bar. Naast de bandenmaat heeft de belading een grote invloed op de juiste bandenspanning. Een limitatief overzicht van de juiste luchtdruk per autoband kan niet gegeven worden, doordat daarnaast ook het merk en het type auto een rol spelen. Wel is het belangrijk om bij het bepalen van de juiste luchtdruk rekening te houden met het feit dat:

·       De geadviseerde bandenspanning uitgaat van een temperatuur van 20 graden. Per 10 graden kouder wordt het advies 0,1 bar lager. Per 10 graden warmer wordt het advies 0,1 bar hoger.

·       Tel 0,3 bar op bij het voorgeschreven advies indien de banden reeds zijn opgewarmd. Hiervan is sprake indien je ongeveer 5 kilometer of een kwartier gereden hebt.

·       Voor winterbanden geldt vaak een aparte adviesspanning. Staat deze niet aangegeven? Tel dan 0,2 bar op bij het normale advies.

Controleer regelmatig of de bandenspanning nog aan de adviezen voldoet. Autobanden lopen namelijk iedere maand 2 tot 5 procent leeg. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *