17 januari 2022

Welke autoverzekeringen zijn er en welke heb ik nodig?

2 min read
autoverzekeringen

Verzekeringen… Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Elke autobezitter moet er één hebben afgesloten. Maar welke verzekeringen zijn er allemaal en welke heb jij voor jouw auto nodig? In Nederland bestaan er 3 soorten: de WA-verzekering, de beperkt cascoverzekering en de allriskverzekering. Het verschil zit ‘m in de schades die je door de verzekeraar vergoed krijgt. Welke verzekering voor jou de juiste keuze is, hangt af van je situatie. Kom er middels dit artikel achter welke verzekering bij jou en jouw auto past.

De WA-verzekering

Iedereen die een auto heeft, moet minimaal WA-verzekerd zijn. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen de schade die jij met jouw auto aan andere weggebruikers toebrengt. Met deze basisverzekering ben je dus niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. Vandaar ook dat het de goedkoopste optie van de drie is. Je kunt het beste kiezen voor een WA-verzekering als je de eigenaar bent van een auto van 10 jaar of ouder.

autoverzekeringen

Beperkt cascoverzekering

Iets uitgebreider dan de WA-verzekering is de beperkt cascoverzekering (ook wel WA+ genoemd). Naast de schade die je eventueel bij derden veroorzaakt, dus wat de WA-verzekering vergoedt, is hierbij ook bepaalde schade aan jouw eigen auto verzekerd, zoals ruitschade, schade door brand of diefstal, of door hagel of storm. Het is handig om dit type verzekering af te sluiten voor auto’s met een leeftijd van 6 tot 10 jaar. Hier moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering

Allriskverzekering

De allriskverzekering, ook wel volledig cascoverzekering genoemd, is in Nederland de meest uitgebreide autoverzekering van alle drie. In gevallen dat jij zelf de schadeveroorzaker bent, vergoedt deze verzekering naast de WA-dekking ook de schade aan jouw eigen auto. Denk aan schade door een aanrijding waar jij zelf schuld aan hebt, of aan parkeerschade. Bij het kopen van een nieuwe auto zul je sneller kiezen voor een allriskdekking. Aanbevolen wordt om deze verzekering aan te houden tot de auto ongeveer 6 jaar oud is, om daarna over te stappen op een beperkt cascodekking.

Naast de leeftijd van je auto is ook van belang hoeveel je auto nog waard is – dat kan namelijk ook na 6 jaar nog best wat zijn. Bepaal daarnaast of je genoeg geld hebt om een nieuwe te kopen als je auto total loss raakt, want zonder allriskdekking krijg je niets vergoed. Heb je besloten wat er bij jou past? Je kunt heel eenvoudig online autoverzekeringen afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *