tijdritfiets

Rijden op een echte tijdritfiets

Wil je nu eens de echte ervaring van een wielerprof hebben? Dan is de keuze voor een tijdritfiets natuurlijk snel gemaakt. Het is namelijk wel even iets anders om op dit type fiets te zitten, dan op het model waarmee je normaal je rondjes in de buurt maakt. Het is leuk om te bekijken welke verschillen er zijn en hoe je deze kunt ervaren. Dat is namelijk op heel veel verschillende onderdelen te merken. Het is goed om daar dus eens het nodige over te leren. Zo ontdek je zelf de leuke kanten ervan.

De vele verschillen tussen de fietsen

Het mag duidelijk zijn dat er veel verschillen tussen een standaardracefiets en een tijdritfiets zitten. Dat begint al bij de wielen. Die zijn veel scherper. Dat heeft natuurlijk met de luchtweerstand te maken. Bedenk je dat de fiets voor de race tegen de klok erop ontwikkeld is om op elk moment zo hard als mogelijk te gaan. Daarom halen de profs er ook zulke hoge snelheden mee. Ze rijden er voortdurend boven de 45 kilometer per uur mee. Daar zijn goede wielen voor nodig. Zo is ook het stuur natuurlijk anders, dat is veel smaller, om dezelfde reden.

tijdritfiets

Andere kleine verschillen herkennen

Wanneer je er wat langer naar kijkt, dan zal je ontdekken dat er nog veel meer kleine verschillen tussen de fietsen zijn. Zo is het bijvoorbeeld zo dat een zadel van een tijdritfiets net even anders is. Dit is nodig voor de tijdrithouding. Daarop is ook het frame ontwikkeld. Zo kan je dus ook nog meer snelheid maken omdat je in de ideale houding wordt gedwongen. Je zal merken dat dit wel even wennen is. Daarmee wordt het respect voor de profs ook alleen maar nog groter. Zij trainen hier ook lange tijd op om het te perfectioneren.

Geef een reactie