17 januari 2022

Om de hoeveel kilometer moet een auto een beurt krijgen?

2 min read
controlebeurt

Automobilisten vinden het natuurlijk belangrijk dat hun auto in goede conditie is. Maar – veel automobilisten hebben er een hekel aan om onnodig geld uit te geven aan de auto. Zeker als het gaat over de onderhoudsbeurt klinkt er nogal eens wat gemor, want is dat nou echt nodig?

Daarom bespreken we hier het nut van de vaste onderhoudsbeurt, en om de hoeveel kilometer het voertuig nou echt een beurt moet krijgen.

Grote beurt verplicht?

Een onderhoudsbeurt voor je auto is over het algemeen preventief. Dat betekent dat de monteur een controle doet, en kijkt of alles nog werkt zoals het hoort te werken. Belangrijk is daarbij om te weten dat een grote beurt niet verplicht is. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om de auto te laten controleren op een gezet moment. Of helemaal niet – maar dat laatste is natuurlijk niet aan te raden.

Waarom een controlebeurt?

Veel mensen gebruiken hun auto wekelijks, en gaan graag met de auto op vakantie. Dan is het behoorlijk zuur als je plotseling stil komt te staan met pech of een defect. En laten we niet vergeten dat het rijden in een auto in feite flink risicovol is. Eén kink in de kabel kan fikse gevolgen hebben, bijvoorbeeld op de snelweg.

Vandaar dat er veel nadruk wordt gelegd op een tijdige controle – de grote beurt. Deze wordt het liefst op gezette tijden gedaan, of na een bepaald aantal kilometers. Er wordt dan gecontroleerd op defecten die je als rijder nog niet merkt. De veiligheid van het voertuig wordt zo gewaarborgd. Vaak geldt dat een grote beurt ook belangrijk is voor de garantie op het voertuig. Ook behoudt het beter zijn waarde, zou je het van de hand willen doen.

controlebeurt

Om de hoeveel kilometer?

Hoe vaak een controlebeurt nodig is, hangt af van veel verschillende factoren. Welke auto rijd je, hoe oud is die, en hoeveel kilometer staat er op de teller? Grofweg kunnen we echter wel stellen dat er elke twee jaar of elke 30.000 kilometer een controlebeurt nodig is. Door op gezette tijden een complete check van de auto te laten uitvoeren, weet je zeker dat alle auto onderdelen in goede conditie blijven.

Sla de onderhoudsbeurt niet over!

Het moge duidelijk zijn: het onderhouden van de auto is zeer belangrijk. Je kunt dat niet uitstellen tot het moment dat er iets kapotgaat, want dan is het vaak te laat! Op de lange termijn is de beste keuze – qua veiligheid, rijcomfort, en ook voor je portemonnee – om de onderhoudsbeurt elke 30.000 kilometer uit te laten voeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *