29 november 2021

Je scooterrijbewijs halen: zo doe je dat

2 min read
rijschool

Wie een scooterrijbewijs wil halen, moet een toets volgen. Het is echter geen toets zoals je gewend bent op school: een scooterrijbewijs halen doe je door een deel praktijk en een deel theorie te volgen. Daarin moet je vervolgens een soort examen afleggen. Het bestaat dus in feite uit twee toetsen:

  • en digitale toets over de theorie van het rijden (denk aan verkeersregels etc.)
  • een praktijkonderdeel waarbij je onder toezicht de weg opgaat

Beide onderdelen moet je met een voldoende afronden om je rijbewijs te krijgen. Ze tellen allebei even zwaar mee dus er is niet eentje belangrijker dan de ander.

scooter rijbewijs halen

De theorie

Theorie-examens worden vaak onderschat. Dat wil zeggen dat veel mensen denken dat het daadwerkelijke rijden lastiger is. Dat geldt zowel voor scooters als voor auto’s. In de werkelijkheid valt het echter op dat mensen juist vaker moeite hebben met de theorie dan met de praktijk. Het is bovendien zeer persoonsgebonden. Ben jij iemand die snel nerveus wordt als hij nieuwe dingen probeert? Dan wordt dat praktijkdeel misschien lastiger. Of heb je juist een beetje faalangst en kan je niet goed omgaan met toetsen? Dan is de theorie juist weer pittig. In ieder geval kun je beide met een voldoende halen door je goed voor te bereiden.

Inzicht in de toetsen

Het is in je voordeel om veel te oefenen. Dat geldt voor de theorie maar ook voor het praktijkdeel van je examen. Je kunt veel uren maken op de scooter om er zeker van te zijn dat het rijden echt als een gewoonte begint te voelen. Dat kost tijd, maar het kan. Het theorie examen kun je vaak oefenen door online oefentoetsen te maken. Soms kun je deze volgen via je rijschool maar er zijn ook simpelweg websites waar je ze kunt maken, al dan niet tegen betaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *