17 januari 2022

De voor- en nadelen van een e-scooter

2 min read

Row of classic scooter parking by street. Closeup of windshields and mirrors.

E scooters zijn super praktische vervoersmiddelen die je snel en verantwoord van plek A naar B brengen. Het fijne van e scooters is dat je onder het zadel opbergruimte hebt. Maar er zijn natuurlijk veel meer voordelen die komen kijken bij een e scooter. Het bezitten van een eigen e-scooter heeft verschillende voordelen, maar ook wat nadelen.

Voordelen van e scooters

Makkelijk woon-werkverkeer

Door hun kleine formaat zijn e scooters wendbaarder dan auto’s en kunnen ze gemakkelijk in- en uit het verkeer weven. Ook als je in het stadscentrum moet wezen is dat makkelijker met een e scooter.  

Meer laadruimte

De meeste e scooters hebben opbergruimte onder de zadel. Dit is vooral handig als je jouw e scooter wilt gebruiken om boodschappen te doen, of voorraden te bewaren.

Kosteneffectiever

In vergelijking met auto’s en niet-elektrische voertuigen zijn elektrische scooters goedkoper in gebruik omdat elektriciteit voor het opladen relatief goedkoop is. 

Minder geluidsoverlast

In tegenstelling tot scooters op benzine, gebruiken e scooters een elektromotor die volledig stil is. Dit zorgt niet alleen voor een meer ‘zen-achtige’ rijervaring die soms meer aanvoelt als zweven dan rijden (dat gevoel krijg je al helemaal op de vespa primavera). Het vergroot ook je situationele bewustzijn doordat je beter kunt begrijpen wat er om je heen gebeurt.

Duurzamer

We noemden het natuurlijk al, maar met een e scooter ben je goed op weg om vrij te zijn van fossiele brandstoffen! Anderzijds zijn er een paar nadelen waar je op moet letten wanneer je een e scooter kiest boven alternatieve elektrische voertuigen. 

Nadelen van e scooters

Niet overal goed te bereiken

Omdat e scooters iets groter en sneller zijn dan andere elektrische voertuigen, mogen ze doorgaans alleen rijden op niet-recreatieve fietspaden en straten. En je kunt er niet mee op de stoep of snelwegen rijden. 

German traffic sign where you can find a car charger for your electricity car

Het is zwaarder om te tillen

E scooters wegen meer dan elektrische steps en fietsen, waardoor ze moeilijker te tillen. Daarom heb je ruimte nodig om je voertuig op de begane grond op te laden. Of je moet kiezen voor verwisselbare batterijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *