5 veelgestelde vragen over het auto volgsysteem

Het auto volgsysteem – ook wel fleet management genoemd – wordt steeds populairder. Veel werkgevers zien al snel de enorme toegevoegde waarde van deze software. Toch houden ook veel werkgevers hun twijfels over het systeem. Wellicht kunnen de antwoorden op deze veelgestelde vragen die twijfel wegnemen!

Zijn mijn bestuurders wel blij met een auto volgsysteem?

Het is goed voor te stellen dat uw bestuurders niet blij reageren wanneer ze horen dat ze de hele dag gevolgd worden middels een GPS-systeem. Toch is het goed om te beseffen dat het auto volgsysteem ook voor de chauffeurs van grote toegevoegde waarde is. Sterker nog, dit is eigenlijk het beste argument waarom u een auto volgsysteem zou moeten plaatsen. Met het systeem helpt u uw chauffeurs namelijk om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. 

Zo heeft u bijvoorbeeld in één klap een goed overzicht wie van uw werknemers het dichtste bij een nieuwe klant is en dus het minste tijd kwijt is met een bezoekje. Daarnaast helpt het auto volgsysteem om de veiligheid van de voertuigen – en automatisch dus ook de chauffeurs – te vergroten. Middels het auto volgsysteem kunt u namelijk goed anticiperen op mogelijk onderhoud van uw voertuigen. Zo is de kans dat een van uw chauffeurs met onverwachte problemen komt te zitten onderweg een stuk kleiner. 

Is het auto volgsysteem duur? 

Naast de aanschafkosten van het systeem bent u helemaal niet veel geld kwijt aan systeem. U heeft namelijk alleen uw computer of laptop nodig om het systeem in kaart te krijgen. Daarnaast kunt u uw mobiel gebruiken voor noodzakelijke inzichten, zowel via Android als Apple. 

Moet ik de software de hele dag in de gaten houden?

Nee, al kan het wel. Middels verschillende tools en apps krijgt u alerts over zaken die u belangrijk acht. Zo kan u bijvoorbeeld een melding krijgen wanneer een van uw chauffeurs langer stilstaat dan verwacht of wanneer een voertuig in gebruik is wanneer dat niet de bedoeling is. Met dat laatstgenoemde waarborgt u dus ook de veiligheid van uw wagenpark. 

Is een auto volgsysteem wel legaal? 

Absoluut. Hoewel er de afgelopen tijd veel te doen is over privacywetgeving, is het auto volgsysteem volledig legaal. Het is uiteraard wel nodig dat je je chauffeurs vooraf informeert over het feit dat ze met een auto volgsysteem op pad gaan. Daarnaast moet je een legitieme reden opgeven waarom je gebruik maakt van een auto volgsysteem. Het efficiënter laten verlopen van de werkzaamheden van je chauffeurs is al een voorbeeld van zo’n legitieme reden.