17 januari 2022

3 tips bij het afsluiten van een motorverzekering

3 min read
afsluiten van een motorverzekering

in Nederland is iedere motor bezitter wettelijk verplicht om in ieder geval een WA motorverzekering af te sluiten. Met een WA motorverzekering ben je gedekt tegen de kosten van schade aan anderen na een ongeval. Er zijn veel factoren betrokken bij een motorverzekering. Een motorverzekering vergelijken loont daarom vrijwel altijd! Weten waar je op moet letten bij het afsluiten van een motoverzekering? U kunt het beste kijken naar:

  1. Soort motorverzekering en bijbehorende dekking
  2. De verzekeringspremie
  3. De verzekeraar
 afsluiten van een motorverzekering

1. SOORT MOTORVERZEKERING EN BIJBEHORENDE DEKKING

Eerst is het belangrijk om, net als bij een autoverzekering, een keuze te maken tussen WA, WA+ en het volledig casco (All Risks). Deze drie varianten verschillen behoorlijk in zowel prijs als dekking. Factoren die onder andere afhangen van je keuze zijn hoe oud uw motor is, of u eventuele schade kan veroorloven, of u uw motor binnen kan stallen, of u uw helm en kleding wel of niet mee wilt verzekeren en of u wel of geen winterkorting wil.

DE WA VERZEKERING

Wettelijke aansprakelijkheid is dus verplicht voor ieder motorvoertuig in Nederland. Schade die wordt veroorzaakt aan anderen wordt hiermee gedekt. Eigen schade (aan de motor) is hiermee niet gedekt. Deze optie biedt dus de minste dekking, maar is tegelijkertijd wel de goedkoopste. De verzekering kan interessant zijn wanneer de dagwaarde van de motor niet meer in verhouding staat tot de verzekeringspremie van een uitgebreidere verzekering. 

DE WA+ VERZEKERING

Een WA+ verzekering, ook beperkt casco genoemd, dekt naast de schade aan anderen ook schade van buitenaf. Dit zijn zaken zoals diefstal, brand of stormschade. Schade aan je eigen voertuig wordt in dit geval dus ook vergoed. Een Wa + verzekering is uitgebreider dan een reguliere WA verzekering en daarom ook duurder. 

DE ALL RISK VERZEKERING

De Allrisk verzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Met deze verzekering ben je naast de schade aan anderen, ook verzekerd voor de schade aan uw eigen voertuig. Ook wanneer je uitglijdt met je motor uitglijdt of bijvoorbeeld van de weg raakt, wordt de schade vergoedt. Omdat er bij deze verzekering erg veel wordt gedekt is dit logischerwijs ook de duurste motorverzekering. Deze verzekering wordt voornamelijk afgesloten bij jonge en kostbare motoren.

2. DE VERZEKERINGSPREMIE

De hoogte van de premie voor een motorverzekering is persoonsgebonden. Leeftijd, type verzekering, schadevrije jaren, waarde van de motor, maar ook de postcode waar je woont zijn factoren die de hoogte van de premie bepalen. Jongeren betalen bijvoorbeeld meer voor een motorverzekering dan een wat oudere bestuurder, zelfs als zij dezelfde motor en dekking kiezen. Als je al een hele poos schadebrij rijdt, krijg je korting op je premie. Hoe meer schadevrije jaren hoe hoger de korting. Schadevrije jaren die je met de auto hebt opgebouwd, kun je in veel gevallen overzetten naar je motorverzekering. Voorwaarde is wel dat de verzekeringen dan bij dezelfde verzekeraar ondergebracht dienen te worden.

3: DE VERZEKERAAR

In Nederland zijn er relatief veel aanbieders van motorverzekeringen De prijs kan soms erg verschillen per verzekeraar, maar ook de dekkingsvoorwaarden. Zijn helm en kleding meeverzekerd? Pechhulp? En de accessoires? Denk ook aan het eigen risico of het maximale bedrag dat wordt uitgekeerd. Motorverzekering vergelijken loont daarom vrijwel altijd. Vergelijk en vind de beste motorverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *